mars 9, 2022

Hånger firade 100 år med landsbygdsdag

– Sveriges försvarsförmåga stärks med ökad självförsörjning, och det är viktigt att få höra signalerna från lantbrukare ute i landet, sa Daniel Bäckström, Centerpartiets försvars- och landsbygdspolitiske talesperson, när han i veckan besökte Värnamo kommun och Hånger Centeravdelning, som också passade på att fira 100 år.

Emma Söderhjelm, Daniel Bäckström, Johan Hilding, Anders Karlsson, Mikael Karlsson.

Tillsammans med bland andra kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) och lantbrukaren och kommunpolitikern Johan Hilding (C), besökte riksdagsledamoten Daniel Bäckström flera av kommunens gröna företag under sitt besök i kommunen.

På Drömminge gård lyssnade han intresserat när bröderna Göran och Lars Pettersson berättade om hur situationen är för deras och andra lantbrukares verksamhet med skyhöga diesel- och foderpriser.
Som landsbygdstalesman för Centerpartiet har Daniel Bäckström regelbundna diskussioner med landsbygdsministern om kostnadskrisen i jordbruket. Han menar att Sveriges försvarsförmåga stärks med ökad självförsörjning, men då behövs konkurrenskraftiga villkor för jordbruket. Daniel Bäckström lyfte bland annat vikten av att ta bort beskattningen av förnybar energi i bränslet och att minska omvärldsberoendet, bland annat från Ryssland, genom att producera mer inhemsk förnybar energi.

– Jag har också arbetat länge för att få in lantbrukets primärproduktion i Livsmedelsstrategin, sa Daniel Bäckström. Med det allvarliga läge vi befinner oss i nu tror jag att det kan bli möjligt.

Efter en närproducerad lunch på Stationshuset i Bor besökte sällskapet Lerdala, och de nybyggda husen med utsikt över sjön Hindsen. Sammanlagt 11 villor byggs på berget med en strålande utsikt över sjö och skogar.

– Det är väldigt olika köpare av de här husen, säger Niklas Jalonen, en av ägarna till NK Fastigheter som är ansvariga för projektet. Allt från pensionärer till barnfamiljer.

Efter besöket i Lerdala for man vidare till Annebergs Gård, en daglig verksamhet med djur och natur. . Verksamheten riktar sig till den som har beslut på daglig verksamhet enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Annebergs Gård vill erbjuda meningsfull sysselsättning där alla känner sig delaktiga och behövda under arbetsdagen.

– Jag fick en positiv känsla av den lokala utvecklingen i Värnamo, sa Daniel Bäckström. Ett oerhört inspirerande och viktigt besök. Konstruktiva samtal och goda medskick till fortsatt arbete i riksdagen.

På kvällen väntade middag och firande av Hångers Centerkrets 100 årsjubileum.

Emma Söderhjelm och Daniel Bäckström visas runt på Drömminge av Göran Pettersson.

 1. Sveriges radio var på plats i Drömminge.

  Det blev närproducerad lunch i Bors Stationshus.

   

  Kenny Emanuelsson och Niklas Jalonen på NK fastigheter.

  Utsikten från de nybyggda husen i Lerdala.

  Grön omsorg i Anneberg.

  100-årsfirande i Hånger