oktober 6, 2021

Hallå där…

Raymond Pettersson, ledamot i Kulturnämnden.

Varför blev du centerpartist?

Jag kom med redan 1976 i centerrörelsen som 14-åring. Familjen hade precis flyttat från landet till staden Värnamo. Min första aktivitet var en resa till den stora debatten mellan Thorbjörn Fälldin och Olof Palme. Det blev ny regering vid valet och Fälldin tog över efter 44 år av socialdemokratiskt styre. Det som gjorde att jag fastnade för Centerpartiet var nog att jag växt upp på landet och sett hur många tvingats flytta till staden, men också ett starkt engagemang för miljöfrågorna, där kampen mot kärnkraft  då var den stora frågan. Att man som första parti på allvar lyfte in miljöfrågorna i debatten var nog det som avgjorde partivalet för mig. Men också Centerpartiets syn på den enskilda människans frihet och självbestämmande.

Har sedan dess haft förtroendeuppdrag på olika nivåer och inom vitt skilda områden, vilket gjort att jag verkligen kunnat vara med och påverka samhällsutvecklingen. Var ombudsman för ungdomsförbundet 1983-1987 och ordförande i partidistriktet i länet mellan 2009 – 2020. Det har gett mig rika erfarenheter i livet.

Vilken är den viktigaste frågan i Värnamo just nu?

Värnamo är en väldigt välskött växande kommun som har ett starkt näringsliv och kulturliv. Däremot tycker jag att det finns mycket att göra på skolans område. Utbyggnaden av skolan har inte hängt med befolkningsutvecklingen och klasserna har blivit alltför stora.
  • Jag ser fram emot att Centerpartiet har fått gehör för att Trelleborgsskolan rivs och ersätts med en helt ny skola, samtidigt som ytterligare en skola byggs i västra stadsdelen.
  • Det är också viktigt att kvaliteten på våra mindre skolor hänger med så att vi får en likvärdig utbildning i hela kommunen.
  • Gymnasiet behöver mer resurser så att fler ges förutsättningar att gå ut med behörighet till högre studier eller är anställningsbara. Resurserna till skolan måste därför prioriteras högre framöver.

Vad ser du fram emot i höst?

Som centerpartiets ledamot i kulturnämnden ser jag verkligen fram emot att besöka flera av de högklassiga evenemang som nu kommer att kunna genomföras i Gummifabriken.  Värnamo har verkligen blivit en riktig kulturstad! Hoppas också att utbudet av aktiviteter vid våra mindre bibliotek och allt det som sker i föreningslivets regi nu får ordentlig fart nu när restriktionerna tagits bort.
Utvecklingen av Vandalorum blir också intressant att följa, med start av en designskola och nya spännande utställningar. Vi har mycket att vara stolta över i Värnamo!