augusti 2, 2022

”Vi vill utveckla både gården och landsbygden”

Axel Hilding i Hånger är en av de unga lantbrukare som brinner för att producera sunda livsmedel.
– Man kan inte bara gnälla, då hittar man inga nya lösningar. Vi har många idéer om hur både gården och landsbygden ska utvecklas framåt.

I Norrskog utanför Hånger driver familjen Hilding gris- och nötproduktion med 100 suggor och 30 dikor. Djuren tillsammans med två lantbruks- och en skogsfastighet skapar försörjning åt tre generationer.

– Det går fint att jobba ihop med pappa och farfar, säger Axel Hilding, 21 år och därmed yngste bonden på Norrskog. Vi har samma värderingar och tycker lika om hur lantbruket ska skötas.

I Norrskog, precis som på många andra lantbruk har man känt av stigande kostnader. Som smågrisproducenter är foderinköpen stora och Axels pappa, Johan Hilding, är orolig för att priserna ska gå upp ännu mer i höst.

– Vi klarar oss än så länge, men det är verkligen tur att vi har flera ben att stå på i verksamheten.

Förutom den primära produktionen av smågrisar så har familjen Hilding också ett 40-tal djur som levereras till restauranger och butiker i närområdet. Närproducerat kött efterfrågas alltmer, något som gläder både Axel och Johan:

– Jag brinner för frågor om sund livsmedelsproduktion, och det är glädjande att nu butiker, restauranger och allmänhet börjar bry sig om var köttet kommer ifrån och hur djuren har det i produktionen, säger Axel.

Johan Hilding, 46 år, har under hela livet varit engagerad i Centerpartiet. Först i Hångers CUF-avdelning och idag som ledamot i kommunfullmäktige i Värnamo. Nu har han fört över partiets och landsbygdens värderingar på sonen Axel, som också står på valsedeln till kommunvalet.

– Jag vill att det svenska lantbruket ska få rätt förutsättningar, säger Johan. Genom att kombinera akuta stöd med långsiktighet kan vi vara säkra på att mat produceras även i kristider. Som kommun måste vi se till att underlätta för närproducerad mat i upphandlingar till våra verksamheter.

Det gäller också att stötta alla ungdomar som vill satsa på lantbruket. Det är fler än någonsin som söker till Stora Segerstad och andra naturbruksgymnasier, men för att våga investera och satsa på att starta upp och bygga ut så krävs det gynnsamma och rättvisa villkor.

För Axel Hilding är framtiden solklar. Han ska fortsätta driva lantbruket i Norrskog, höga omkostnader och skev konkurrens till trots.

– Vi kan inte bara gnälla, då hittar man inga nya lösningar. Jag har många idéer om hur både gården och vår landsbygd ska utvecklas framåt. För vi är inte bara lantbrukare som bor på landet. Även ”vanliga människor” inser fördelarna med att bo i Tånnö, Hånger eller Horda. Då måste vi se till att samhällsservicen fungerar även här genom att satsa på skolor och äldreboenden på mindre orter.