maj 9, 2022

En valupptakt med extra allt

Värnamocenterns valupptakt startade med besök på Jussö Ekogård för att sedan fortsätta till Värnamo Energis toppmoderna mottagningsstation nordost om Värnamo. Dagen avslutades med middag och underhållning på Gummifabriken i Värnamo. En riktig toppendag helt enkelt!

I gemensam trupp åkte ett 40-tal centermedlemmar från Värnamo ut till Jussö gård utanför Skillingaryd. Jenny och Johan Granefelt, tillsammans med dottern Emma tog emot sällskapet med hembakt ”gofika” i sädesmagasinet. Framför en värmande brasa i öppna spisen berättade familjen om sin ekologiska äggproduktion som startades 2004.

– 2014 ställde vi om till ekologiskt och blev KRAV-certifierade, sa Jenny Granefelt. Nu har vi 16 000 höns som går fritt både inne och ute året om.

När Jenny och Johan tog över verksamheten 1997 var det potatis som producerades här. Gårdens varumärke ”Klevshults potatis” levererade till flera butiker och skolor i närområdet.

– Potatisen slutade man med i slutet av 80-talet, berättar Jenny. Men vi odlar fortfarande 1 hektar till vår gårdsbutik.

Huvudansvar för gårdsbutiken har dottern Emma, som efter några år utomlands flyttade hem till föräldragården med sin familj 2019. Förutom ägg och potatis säljer man också honung och rybsolja från gården. (Rybs är en släkting till rapsen, men som trivs bättre i vårt lite kargare klimat.)

På Jussö strävar man efter en helt fossilfri verksamhet. Med solceller hoppas man snart kunna bli självförsörjande på el, det gäller bara att kunna spara den. Panncentralen värmer upp hela gården, med flis mestadels från egen skog.

Hållbar elproduktion

Från Jussö Ekogård styrde Centerpartiet färden till Värnamo Energis nya mottagningsstation, Värnamo Nordöstra. En toppmodern mottagningsstation med kapacitet att klara en hållbar och stabil eldistribution till Värnamos elkunder.

Vi har ett tydligt fokus på hållbar tillväxt och investerar i vårt lokala elnät för att vara väl rustade att tillgodose framtidens krav på stabil eldistribution, säger Värnamo Energis vd Malin Classon. Inom kommunen finns en uttalad vision att befolkningsmängden ska öka. Tack vare de satsningar vi gör, känner vi oss trygga i att elnätet kommer ha tillräcklig kapacitet även för Värnamos framtida behov, säger Malin Classon, vd för Värnamo Energi.

Politik och underhållning

En innehållsrik dag avslutades med festlig middag och underhållning på Gummifabriken i Värnamo.

Valkickoff var ju temat även för kvällen, som började med att riksdagskandidaterna Anders Karlsson, Beata Allen, samt Regionråd Per Ericsson och Kommunalråd Mikael Karlsson berättade om prioriteringar i sina respektive roller. Det blev en intressant redovisning av hur vi vill utveckla näringsliv, energiproduktion, skolor, jämställdhet och arbete för utsatta grupper.

B3 band Olle Gustavsson, Tommy Sörensen och Susanne Klarén, underhöll med musik och Bengt-Åke Mjöl Runesson och Mikael Karlsson stod för ett antal revynummer. Alla på scen har ett förflutet i Värnamorevyn så det var humor och musik i en härlig blandning. Många utryckte sin förvåning över att deras KSO hade dessa dolda talanger, som förövrigt tveklöst inte längre är dolda.

Detta fick avsluta en mycket bra dag som hade arrangerats av Hans-Göran Johansson, som ska ha stort tack.

Vi går nu ut i valrörelsen taggade till tusen!

Jenny, Emma och Johan Granefelt framför sin KRAV-certifierade hönsgård med 16 000 hönor.

Malin Classon och Anton Persson, vd respektive teknisk chef för Värnamo Energi.

Maria Johansson och Emma Söderhjelm.