oktober 22, 2021

”Vi får aldrig sluta att bry oss om varandra”

Kjell Larsson från Värnamo har nyss avslutat sitt 10-åriga uppdrag som missionsföreståndare för SAM (Svenska Alliansmissionen). I sitt nya uppdrag som pastor i Gislaved vill han vara med och skapa ett mjukare samhällsklimat.
– Vi har blivit så individualistiska och kyliga mot varandra och måste få tillbaka en varmare samtalston, säger Kjell, som är ny medlem i Centerpartiet i Värnamo kommun.

De senaste tio åren har Kjell Larsson verkat som missionsföreståndare för SAM. Han har bott och utgått från Värnamo, men uppdraget har inneburit många resor till kyrkor och samarbetsorganisationer runt om i världen.

Vårvintern 2020 var Kjell på besök i Hong Kong, Macau och Japan. Det pratades om ett nytt virus, ”men hur farligt kan ett virus vara”, inga allvarliga varningar gick ut och resan genomfördes.
– Vi tog oss ut ur Japan i grevens tid, säger Kjell Larsson. Dagen efter vi kom hem, så upptäcktes första fallet i Jönköping.

Alliansmissionen har systerkyrkor i ett 10-tal länder och samarbetar med ytterligare ett 10-tal olika organisationer världen runt. Kjell Larsson har bland annat arbetat med kristna i Syrien tillsammans via en arabiskspråkig församling i Göteborg.
Men den som tror att mission bara handlar om att stå med bibeln i handen och predika om Gud, får tänka om.
– Vi arbetar med en holistisk mission, vilket innebär att en stor del handlar om områden som hälso- och sjukvård, barn och kvinnors rättigheter, fattigdomsbekämpning, miljö- och demokratifrågor och utbildning.”

Kjell Larsson föddes i Göteborg och växte upp i Gråbo halvvägs till Alingsås. Farfar drev ett charkuteri i centrala Göteborg och pappa en icabutik. Det var planen att Kjell skulle gå i sin deras fotspår och han utbildade sig till styckmästare. Men ödet ville annorlunda.
– Mamma och pappa var aktiva i missionskyrkan och jag har utifrån min egen tro bett Gud om att han ska leda mig. När jag var 15 år bekände jag mig till den kristna tron och några år senare insåg jag att det inte var icahandlare som var min väg då annan kallelse ledde in i en pastorstjänst.”

I augusti i år tillträdde Kjell Larsson som pastor i Gislaveds Alliansförsamling. Han är glad att åter få möjlighet att jobba i sina hemtrakter.
– Jag har ju arbetat i Gislaved och Värnamo tidigare och att nu som 60 plus få verka lokalt igen känns bra.

Som nybliven medlem i Centerpartiet är värderingsfrågor det som ligger honom varmast om hjärtat. Människors lika värde och hur vi behandlar varandra är något som fått stryka på foten i de senaste årens flyktingdebatt. Beslutet om att låta unga flyktingar få förlängt uppehållstillstånd så att de kunde läsa klart gymnasiet och debatten som följde var det som fick honom att reagera:
– Annie Lööf stod upp för de här ungdomarna och det högaktar jag. KD var emot och det är många med mig som är besvikna på det. Vi måste stå upp mot det som SD står för.

Grunden i Centerpartiets politik är alla människors frihet och lika värde. Att tro på människors förmåga att bestämma över sina liv och skapa sin egen framtid. Det är så vi tillsammans får hela landet att växa.
– Jag har nog varit Centerpartist länge, men inte riktigt fattat det förrän nu, säger Kjell Larsson. Att se den enskilda människans kraft och individens kapacitet är grunden i ett välfärdssamhälle, men det betyder inte att vi inte ska bry oss om andra.

Förutom värderingsfrågor så är både miljö och internationella frågor något som intresserar Kjell Larsson. Med sina internationella erfarenheter inser han att många frågor är globala idag.
– Vi behöver lyfta blicken och se vad som händer ute i världen. Det handlar inte minst om biståndet, där Sverige på ett vettigt sätt måste stötta länder som har det kämpigt.

Kjell Larsson kommer inte att ställa upp på någon lista för Centerpartiet inför valet 2022. Han tycker att när församlingsmedlemmarna lyssnar på honom vid en gudstjänst så ska det inte vara sammankopplat med politiken.
– Men jag hoppas att jag kan vara till nytta i en valrörelse ändå, och jag kommer stolt att stå upp för mina åsikter.

 

Kjell Larsson

Ålder: 61 år

Bor: Värnamo

Yrke: Pastor Centrumkyrkan i Gislaved

Vad ser du mest fram emot i höst: Att få sätta mig in i mitt nya jobb ytterligare. Men jag har också ett litet barnbarn på 15 månader som jag hoppas få tillbringa mer tid med.

Vad är viktigast för dig i livet: Relationer är alltid viktigast. Vid livets slutskede är det nog många som ångrar att man inte vårdat dem bättre.